حزب لیبرال انتاریو یکی از احزاب مهم این استان است. گرچه این حزب از نظر عقیدتی همراستا با حزب لیبرال کانادا حرکت میکند اما از نظر ساختاری حزبی مستقل است.
این حزب برای نخستین بار در سال ۱۸۴۰ و در مخالفت با سیطره حزب محافظهکار پا به عرصه نهاد. بعد از سقوط در سال ۱۸۵۴، جورج براون در سال ۱۸۵۷ با ایجاد اصلاحاتی در ساختار حزب، لیبرال مدرن را ایجاد نمود. با تلاشهای این حزب در جهت اتحاد دو بخش Upper Canada و Lower Canada بود که این اتفاق میسر شد و در واقع زمینه برای کنفدراسیون کانادایی فراهم گشت.
بعد از حدود سی سال و در سال ۱۹۰۵ این حزب بار دیگر عرصه قدرت را واگذار کرد. اختلافات درونی حزب و ضعف آن ادامه یافت تا اینکه در سال ۱۹۳۰ لیبرالها دیگر به حزبی کاملا کوچک در بخش جنوبغربی انتاریو بدل شدند. بعد از مدتی، میشل هپبورن رهبری حزب را به دست گرفت و توانست با ائتلاف لیبرالهای مترقی و جلب اصلاحطلبان سابق، حیاتی دوباره به آن ببخشد.
از سال ۱۹۴۳ تا سال ۲۰۰۳ حزب لیبرال تنها ۵ سال دولت استان را در اختیار داشت و در باقی این مدت به عنوان حزب اپوزیسیون به ایفای نقش مشغول بود. در مقطعی از دهه هفتاد نیز حزب نیودموکرات از این حزب پیشی گرفت و به دومین حزب مهم انتاریو تبدیل شد.
نخستین بار در سال ۱۹۸۵ بود که حزب لیبرال انتاریو به رهبری دیوید پترسون موفق به شکست محافظهکاران شد. البته در این مرحله دولت لیبرال، اقلیتی بود. اما در انتخابات سال ۱۹۸۷ و پس از توافق با حزب NDP، این حزب با کسب ۹۵ کرسی در مجلس به دولت اکثریتی تغییر وضعیت داد و این موقعیت را تا سال ۱۹۹۰ حفظ کرد. در این سال به رغم نتایج خوب نظرسنجیها، این حزب نتوانست رای کافی به دست آورد و قدرت را به رهبر حزب NDP، آقای باب ری، واگذار کرد و تعداد کرسیهایش به ۳۶ کرسی تقلیل یافت.
بار دیگر حزب لیبرال به جایگاه اپوزیسیون بازگشت و حتی به رغم ضعیف شدن جایگاه NDP نتوانست در انتخابات سال ۱۹۹۵ هم رای خوبی کسب کند. در سال ۱۹۹۶ لیبرالهای انتاریو آقای مکگینتی را به رهبری حزب انتخاب کردند. در انتخابات سال ۱۹۹۹و به رغم تمام تلاشهای وی، باز هم محافظهکاران برنده میدان شدند و از او چهرهای ناکارآمد به عموم ارائه نمودند. لیبرالها اما اینبار توانستند۴۰ درصد آرا را به خود اختصاص دهند که این امر در ۵۰ سال پیش از آن بیسابقه بود.
دومین دوره کاری آقای مکگینتی موفقتر از دور نخست بود. حتی به دلیل وجهه مطلوبی که لیبرالها به دست آورده بودند، وی مکررا عنوان «دولت منتظر» را برای این حزب به کار برد.
و بالاخره در سال ۲۰۰۳ محافظهکاران در کارزار انتخاباتی ضعیف ظاهر شدند و به دلیل کارآمدی بارز مکگینتی نتوانستند حملات گذشته خود به وی را تکرار کنند و به این ترتیب لیبرالها با ۷۲ کرسی برنده انتخابات و دارای دولت اکثریتی شدند و سیامین رهبر این حزب از سال ۱۸۵۷ به این سو به عنوان نخستوزیر انتاریو برگزیده شد. در سال ۲۰۰۷ نیز همین نتیجه به دست آمد و از آن زمان تا امروز قدرت در دست لیبرالها باقی مانده است.
بزرگترین چالش انتخاباتی این حزب در انتخابات ۶ اکتبر ۲۰۱۱، حملات گسترده حزب محافظهکار به مالیاتها خصوصا HST است.
دالتون مکگینتی
دالتون جیمز پاتریک مکگینتی، نخست وزیر ۵۶ ساله استان انتاریو و رهبر حزب لیبرال این استان است. وی را در اقتصاد دارای دیدگاهی میانهرو میدانند زیرا در نخستین بودجه دولت خود میزان مالیاتهای فردی را افزایش داد و تلاش نمود تا از میزان مالیات استانی بر سرمایههای شرکتها بکاهد. در زمینه مسائل اجتماعی نیز او دارای دیدگاهی لیبرال است.
او متولد اتاوا از یک خانواده فرهیخته ایرلندی- کانادایی است. پدرش استاد دانشگاه و مادرش پرستار تماموقت بود. فرانسهزبان بودن مادر به او فرصت خوبی برای دوزبانه شدن داد. او در دانشگاه مکمستر لیسانس بیولوژی گرفت و دوره فوقلیسانس خود در حقوق را در دانشگاه اتاوا به پایان رساند. در سال ۱۹۸۰ ازدواج کرد و اکنون صاحب یک دختر و سه پسر است.
او در سال ۱۹۹۶ به رغم وجود فرد مقتدری چون جرارد کندی، به رهبری حزب لیبرال انتاریو انتخاب شد. در دور نخست و دوم انتخابات استانی وی نقش رهبر اپوزیسیون را داشت اما در دور سوم با کسب رای مردم مخالف با محافظهکارها و اتحادیههایی که دست از حمایت NDP برداشته بودند، توانست به موفقیت برسد و تا امروز نیز این عنوان را حفظ نماید.
شعارها و برنامههای حزب لیبرال:
«اقتصاد جهانی اکنون شرایط بیثباتی دارد. و این شرایط برای خانوادهها شرایط دشواری است. این برنامه ما برای کمک به مردم است. این مسیر حرکت ما با هم به سوی آینده است.» (مکگینتی)
دستاوردهای حزب لیبرال در استان انتاریو تا به امروز:
- استان برگزیده دارای بهترین مدارس در دنیای انگلیسیزبان (مککنزی اند کو، ۲۰۱۰)
- تبدیل طولانیترین زمانهای انتظار برای عملهای جراحی به کوتاهترین آنها (اطلاعات انستیتوی بهداشت کانادا، ۲۰۱۱)
- ایجاد مشاغل تماموقت بیشتر نسبت به دیگر استانهای کشور (آمار کانادا، ۲۰۱۱)
گامهای بعدی برای کمک به خانوادهها برای ماندن در مسیر درست
- ایجاد ۵۰ هزار شغل جدید در بخش انرژیهای بازیافتی
- کاستن از میزان شهریه کالجها و دانشگاهها برای خانوادههای کم درآمد به میزان ۳۰ درصد
- کاستن از هزینه قبضهای برق از محل مزایای انرژیهای بازیافتی، به میزان ۱۰ درصد
- اعطای ۱۵ درصد اعتبار مالیاتی به شهروندان ارشد یا سالخورده برای نوسازی خانههایشان
نهایی کردن طرح مهدکودکهای تماموقت تا سال ۲۰۱۴