روشی برای آشنایی با محیط کار کانادایی
محمدعلی شاکرمی
مانع موسوم به تجربه کار کانادایی بعنوان یکی از پیششرطهای کارفرمایان جهت اعطای شغل به مهاجرین را میتوان با گذراندن یک دوره ۱۲ هفتهای در یکی از شرکتهای کارآموزی مجازی تحت عنوان Practice Firm (زیرنظرJob Skills) تا حدودی پشت سر گذاشت. این برنامه که با سرمایهگذاری دولت کانادا حمایت شده در جهت آشنایی تازهواردین با فرهنگ و فضای کار در کشور جدیدشان و آماده سازی آنها برای ورود به بازار کار طراحی شده و از برنامههای نسبتا موثر در این زمینه بوده است.
در دورههای موسوم به Practice Firm متقاضی فرصت کار در محیط کار کانادایی و در شرکتی مجازی که تمامی دپارتمانهای مورد نیاز در یک شرکت واقعی را دارا میباشند پیدا کرده و با حضور در انواع کارگاههای مختلف آموزشی به کسب مهارت در زمینه شغلی خود و متناسب با فضای کار کانادا میپردازد.
ایده تأسیس این شرکتها در کشور آلمان و بعد از جنگ جهانی دوم شکل گرفت و در حال حاضر در بیش از ۴۰ کشور دنیا، شرکتهای کارآموزی مجازی (PFs) زیر نظر شبکه بینالمللی یوروپن (EUROPEN/Pen International) مشغول به آموزش افراد جوینده کار، آمادهسازی آنها برای ورود به بازار کار و همچنین داد و ستد تجاری با یکدیگر میباشند.
در کانادا نیز از سال ۱۹۹۵ با تشکیل شبکه شرکتهای کارآموزی مجازی کانادایی (CPFN) کمک به افراد تازهوارد، دانشجویان تازه فارغالتحصیل شده جویای کار و همچنین افراد از کار بیکار شده آغاز و هماکنون بیش از ۳۰ شرکت از این نوع در استانهای انتاریو، کبک و بریتیش کلمبیا فعال میباشند.
بطور کلیPF ها به افرادیکه در دورههای ۱۲ هفتهای آنها شرکت میکنند این امکان را میدهند تا اولاً مهارتهای کسب شده در مشاغل قبلی خود را به روز نگه داشته ثانیاً در خصوص نحوه عملکرد شرکتهای کانادایی و فرهنگ کار این کشور مطالبی را آموخته و مهارتهای قابل انتقال خود را بهبود بخشند. همچنین آنها قادر خواهند بود با تکمیل دوره مذکور، مدت زمان کار در این شرکتها را بعنوان سابقه کار کانادایی در رزومهشان منعکس کرده و ضمنا مشکل داشتن معرف (ریفرنس) کانادایی برای مصاحبههای شغلی آینده را تاحدودی حل نمایند.
لازم به ذکر است که طبق برنامه زمانبندی شده در PFها، افراد ۷۵% از وقت خود در این شرکتها را صرف انجام امور محوله و ۲۵% را صرف کاریابی و جستجوی شغل البته تحت نظر متخصصین حرفهای حاضر در شرکت مینمایند. در عین حال در مدت ۱۲ هفته حضور در این دوره، کارگاههای آموزشی مختلفی برگزارمیگردند که هر یک به نوبه خود به شرکتکنندگان در یافتن شغل دائمی یاری میرسانند.
برخی از این کارگاهها عبارتند از:
• آموزش حرفهای رزومهنویسی و نحوه تغییر آن طبق آگهیهای استخدامی متفاوت
• نحوه استخراج و شناسایی مهارتهای نرم soft skills، حرفهای و تکنیکی افراد
• ارتقای مهارتهای انجام مصاحبه با ایجاد مصاحبههای شبیهسازی شده، تمرین جهت پاسخ مناسب به سئوالها، نحوه لباس پوشیدن و …
• تمرین جهت تماس تلفنی با افراد و شرکتهای مختلف و معرفی خود در مدت زمانی کوتاه (Cold Calling) جهت دستیابی به بازار کار پنهان و آندسته از موقعیتهای شغلی که آگهی نمیشوند.
• آموزش نحوه جستجوی شغل از طریق اینترنت با توجه به گوناگونی سایتهای مختلف کاریابی موجود در کانادا و انواع مختلف کارفرمایان
از نقاط ضعف دورههای PF محدودیت مشاغل موجود در آنها است. این دورهها طوری طراحی شدهاند که بعنوان مثال برای برخی از رشتههای فنی مناسب نبوده و شغلی در نظر گرفته نشده است. در حال حاضر حدود ۲۰ سمت شغلی در حوزههای مالی و حسابداری، خدمات مشتریان، منابع انسانی، فروش و بازاریابی، خرید و تدارکات، فنآوری اطلاعات IT ، اداری و طراحی وبسایت از طرف دورههای PF ارائه و شرکت کنندگان با انجام مصاحبه و در صورت قبولی در امتحان مربوطه در آن مشاغل مشغول بکار میگردند.
به عنوان مثال چنانچه قبلا تجربه کاریتان در زمینه مالی و حسابداری بوده است، در این شرکت به عنوان کارشناس حسابداری زیر نظر یک متخصص امور مالی مشغول به کار شده و طریقه کار با نرمافزارهای معمول مورد استفاده در شرکتهای کانادایی را میآموزید. چنانچه در ایران در زمینه IT مشغول به کار بودهاید در این شرکت نیز زیر نظر یک متخصص مربوطه وظیفه انجام امور شبکه و ارائه کمک به دیگر پرسنل در خصوص فنآوری اطلاعات را برعهده میگیرید. افراد متخصص در زمینه بازاریابی و فروش نیز به همین شکل فعالیتهای مربوط به فروش محصولات به دیگر شرکتهای مجازی موجود در کانادا و امور بازاریابی از قبیل شرکت در نمایشگاههای تجاری و کمپینها را به عهده میگیرند.
برای آشنایی با آدرس و مشخصات شرکتهای کارآموزی مجازی کانادا به وبسایت www.rcee-cpfn.ca مراجعه نمایید. در این آدرس PFهای فعال در سه استان انتاریو، کبک و بریتیشکلمبیا معرفی شدهاند.