کارگردان: رضا عطاران
بازیگران: رضا عطاران، اکبر عبدی، مریلا زارعی
یحیی نطنزی
در خوابم میآد با چهره جدیدی از رضا عطاران مواجه میشویم. عطاران در سریالها و مجموعههای تلویونیاش کار خود را با تکیه بر ایدههای کاملاً طنزآمیز پیش میبُرد و از کمدی موقعیت استفاده زیادی میکرد. حالا اما با عطارانی روبرو شدهایم که در اولین فیلم سینماییاش در مقامِ کارگردان، به سراغ کمدی سیاه رفته و لحن متفاوتی برای خوابم میآد خلق کرده. عطاران در سریالهایی مثل بزنگاه و ترش و شیرین با قراردادن آدمهای غالبا فقیر در موقعیتی که با خاستگاه اجتماعی آنها بیگانه بود خنده بر لبان بینندگان تلویزیونی مینشاند. اما او اینبار سعی کرده از دل موقعیتهایی تلخ و ناخوشایند لحظههای مفرحی بیرون بکشد که تماشاگر در مقابل آنها به حسی دوگانه میرسد و نمیداند باید به وضعیت شخصیتها بخندد یا به حال ناخوشایند آنها افسوس بخورد. این تغییر رویکرد نتیجه چیزی نیست جز جسارت عطاران در تجربههای جدید و شناخت او از قابلیتها و الزامات آثار سینمایی.
عطاران در خوابم میآد داستان مرد بیدست و پایی به نام رضا را تعریف میکند که در انتهای دهه چهارم زندگیاش هنوز ازدواج نکرده و تمام تلاشهایش برای پیدا کردن یک همسر مناسب به بنبست خورده. با پدر و مادر پیر و آس و پاسش زندگی میکند که از مجردماندن پسرشان ناراضی هستند و امید چندانی هم به آینده او ندارند. رضا به دلیل مشکلاتی که در کودکی برایش پیش آمده شبادراری دارد و هر وقت که هیجان زده میشود نمیتواند خودش را کنترل کند. اخراج شدن از مدرسهای که در آن تدریس میکند و آشناییاش با یک دختر جوان پاستیلفروش پای او را، که تا به حال یک دزدی ساده را هم تجربه نکرده، به یک آدمربایی خطرناک باز میکند و موقعیتهای غیرمنتظرهای برایش به وجود میآورد.
مهمترین برگ برنده عطاران در تعریف این داستان پرافت و خیز، حضور خودش به عنوان بازیگر است. عطاران گرچه از چند سال پیش از همکاری با تلویزیون اجتناب کرده و ارتباط خودش با مخاطبان را به یکی دو فیلم سینمایی در سال محدود کرده هنوز هم یکی از محبوبترین بازیگران مرد سینما و تلویزیون ایران محسوب میشود و میتواند با تکیه بر چهره و اعتبار خود حداقلی از تماشاگران را به سالنهای سینمای ایران بکشاند. دو فیلم ورود آقایان ممنوع و اسب حیوان نجیبی با اتکا به همین محبوبیت در سال گذشته به فروش قابل قبولی یافتند. عطاران در خوابم میآد از هوشمندی همیشگیاش هم بهره برده و با انتخاب اکبر عبدی برای نقش مادر خود جذابیت زیادی به فیلم بخشیده. عبدی هم برای نقش کم نگذاشته و تا حد زیادی از عهده کار برآمده و شیرینی دلنشینی به صحنههایی که در آنها بازی میکند بخشیده است.
عطاران در دهه پنجم زندگیاش کمی از خوشبینی سالهای گذشته فاصله گرفته و نگاهی جدید به زندگی و نحوه حضورش در سینما پیدا کرده است. در گفتوگوهایی جدیدش بارها به ترس از مرگ اشاره کرده و با صداقت از هراسی که نسبت به آینده خودش دارد حرف زده. این ترس و صداقت در بیانِ آن، کاملا بر لحن و روایت خوابم میآد سایه انداخته و چهرهای خودمانی و صمیمی از عطاران در فیلم ترسیم کرده است. این مسئله مطمئنا در استقبال نسبتا بالای مخاطبان از آن در زمان اکران تاثیرگذار بوده و به فروش بیشتر فیلم کمک کرده است.
با این حال خوابم میآد که اکران آن به دلیل مناقشات میان حوزه هنری و وزارت ارشاد بر سر سالنهای نمایش فیلم با حاشیههایی همراه بود بیش از هر چیز از لحن دوپارهاش ضربه خورده و در مشتاق نگه داشتن تماشاگران تا انتهای داستان ناکام عمل کرده است. فیلمنامهای که احمد رفیعزاده نوشته و عطاران آن را بازنویسی کرده با ایدههای خوبی شروع میشود و موقعیت باورپذیری را در ابتدای داستان شرح میدهد. اما بعد از معرفی شخصیت رضا و به محض اینکه فیلم وارد ماجراهای عاشقانه و درگیریهای ناشی از آدمربایی میشود لحن جدیدی را تجربه میکند که با لحن نیمه اول فیلم تضاد زیادی دارد. در نیمه دوم دیگر خبری از شوخیهای بامزه نیمه اول نیست و شخصیت شیرین (با بازی مریلا زارعی) هم نمیتواند رنگ و بوی تازهای به فیلم اضافه کند. در نتیجه، پایان جسورانه فیلم آنطور که باید و شاید تاثیرگذار از کار درنمیآید و مخاطب را کاملا راضی نمیکند. تعداد زیادی از تماشاگرانی که خوابم میآد را به پرفروشترین فیلم ابتدای تابستان در تهران تبدیل کردند به دلیل اعتبار رضا عطاران و جذابیتهای اکبر عبدی پا به سالنهای سینما گذاشتند. اما میتوان حدس زد اگر فیلم دوپارگی فعلیاش را ترمیم میکرد و از لحنی یکدست برای تعریف داستانش بهره میبرد اشتیاق بیشتری در مخاطبان برای تماشایش ایجاد میشد و فروشی بسیار بیشتر به دست میآورد.
مطالب مرتبط

قصه
نوامبر 24, 2016
گزارش شاهنامه از اسطورهی ضحاک
نوامبر 24, 2016
چه کسی این بلا را سر شهر آورده است؟!
نوامبر 04, 2016
گنجشک کوچولو و پرندگان شکاری
نوامبر 04, 2016
قلک
نوامبر 04, 2016
درخشش روح امیدوار ایرانی در تیرگان
جولای 24, 2013